Du er her: Hjem / / Elretur vokser på lys
Elretur vokser på lys

Elretur vokser på lys

Elretur satser på gjenvinning av gamle glødelamper og lysstoffrør. Gjennom samarbeidet med den amerikanske LED-produsenten PolyBrite håper Elretur at flere lysprodusenter får øynene opp for deres betalingsmodell.

Amerikanske PolyBrite har valgt Elretur som partner på produsentansvar. Elretur skal dermed gjenvinne de gamle lysrørene som erstattes av PolyBrites LED-teknologi. Det skal lønne seg, ifølge markedssjef i Elretur Guro Kjørsvik Husby.

– Vi opererer med kilopris, slik prinsippet for produsentansvar er. Hos oss er det mengden produkter satt på markedet som er utgangspunktet for prisen produsentene betaler. Selv om produsentansvar er lovpålagt, er det lov å spare på gjenvinning, sier Husby i Elretur. – Slik holder vi oss konkurransedyktige på pris, samtidig som vi mener det gjør prisen mer rettferdig, sier Husby.

Høy gjenvinningsgrad – hvis lysrørene er hele Gamle lysstoffrør er en avfallstype med veldig høy gjenvinningsgrad. Hele 96 prosent av lysrørenes vekt kan gjenvinnes til nye materialer. Det resterende er miljøgifter som går til deponering. Flere lysrør av den gamle typen inneholder også kvikksølv.  – Mange ser på gamle lysstoffrør som søppel, men disse kan bli til nye ressurser, sier markedssjefen.

Forbrukere kan levere inn sine gamle lysrør til butikker som selger lysstoffrør, eller til kommunale gjenvinningsstasjoner.  – Det er veldig viktig at lysstoffrørene leveres hele. Ellers slipper miljøgiftene ut, sier Husby.

Lyset har gått for gammel teknologi Innstramninger i EUs økodesigndirektiv gjør at gamle glødelamper og lysstoffrør må fases ut fra september 2018. Belysningsbransjen må i større grad levere miljøvennlige produkter. Markedssjef Husby legger ikke skjul på at hun håper flere lysprodusenter vil gjøre som amerikanske PolyBrite og inngå avtale om produsentansvar med Elretur. – Vi er så konkurransedyktige på pris at vi gjerne vil at andre i belysningsbransjen skal se oss. Vi satser hardt på dette, og ønsker at lysprodusenter skal lære om vår bedrift og vår betalingsmodell, sier Husby.

 Sandra Goeken Miles, CEO i Polybrite International sammen med Knut Ivar Mikalsen, sjef i Polybrite Norge.

Sandra Goeken Miles, CEO i Polybrite International sammen med Knut Ivar Mikalsen, sjef i Polybrite Norge.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby